Kenapa Susah Nak Claim Insurans – AIA Public Takaful?

“Agent AIA Public Takaful ni penipu la. Kata mudah dan senang nak claim. Tapi bila tiba masa nak claim, macam-macam borang nak kena isi. Macam-macam karenah diorang bagi”.

Pernah tak anda mendengar ungkapan sebegini ? atau anda sendiri yang pernah menggunakan ungkapan ini ?

Bak pepatah “kerana seekor nyamuk, habis kelambu dibakar”. Akibat marahkan 1 claim yang tak berjaya, agent tersebut dimarah & dimaki. Manakala polisi yang telah disertai sekian lama pula terus diserahkan ( surrender policy ) dan dibatalkan. Kemudian habis dicanang satu kampung keburukan syarikat pengendali takaful atau insurans yang disertai.  Inilah satu realiti.

Dalam artikel ini, saya akan kongsikan serba sedikit kenapa claim ( tuntutan ) insurans/takaful tidak berjaya.

tuntutan insurans gagal
tuntutan insurans gagal

Sepanjang saya menjadi agent ( Sept 11 – sekarang ), saya kerap membantu memudahkan proses claim ( tuntutan ) insurans/takaful bagi kes kemasukan ke hospital, bil bagi rawatan pesakit luar, tuntutan pampasan kematian & tuntutan pampasan 36 penyakit kritikal. Semuanya akan menjadi mudah jika mengikut proses yang telah digariskan dalam polisi insurans/ sijil takaful. Namun, adakalanya tak semua yang kita jangkakan akan menjadi semudah yang tercatat dalam polisi insurans/ sijil takaful. Sebab itulah anda yang melanggang/ menyertai takaful perlu ada agent yang aktif, bertanggung jawab dan yang memberikan komitmen penuh dalam kerjaya ini.

Baiklah.

Saya senaraikan di bawah ini antara sebab-sebab yang menyebabkan kenapa claim ( tuntutan ) insurans/takaful tidak berjaya ( berdasarkan pengalaman & pengetahuan saya yang terhad ) :

  1. tidak memenuhi syarat tuntutan ( contoh : untuk membuat tuntutan rawatan menggunakan kad perubatan, peserta mesti disahkan kemasukan ke wad ialah 6 jam. Masalahnya ramai pesakit yang kalau boleh nak keluar lebih awal dari tempoh yang ditetapkan )
  2. tidak cukup dokumen yang diperlukan. Ini biasa sangat berlaku. ( contoh : jika kemasukan ke hospital bukan panel, segala tuntutan akan dibuat secara manual. Masalah timbul apabila dokumen seperti bil asal gagal dikemukakan. Atau laporan doktor tidak lengkap )
  3. peserta mempunya rekod perubatan yang tidak didedahkan. ( contoh : Katakan anda pernah menghidap sakit buasir sebelum menyertai takaful/insurans. Anda tidak membuat pendedahan dalam polisi. Tuntutan bagi penyakit sedia ada ( jika dapat dikesan ) tidak akan dilayan.
  4. polisi luput. Ini kes tak bayar polisi. Apabila sumbangan bulanan gagal, akaun peserta akan terbatal. Kebiasaannya dalam 7 tahun yang pertama, nilai tunai dalam polisi masih lagi sikit. Akaun peserta yang tertunggak 3-4 bulan berisiko untuk luput. Pada masa ini, sebarang tuntutan tidak akan diproses dan jika polisi tersebut lupus, peserta akan melalui tempoh menunggu seperti pada mula polisi disertai. ( contoh : anda baru menyertai takaful untuk 3 bulan. Kegagalan membuat sumbangan berterusan sehingga 4 bulan kemudian akan menyebabkan polisi luput. Sebarang tuntutan dalam tempoh luput memang tidak akan diproses. Kalaupun anda mula membayar caruman semula selepas tempoh luput -tujuan untuk menghidupkan polisi, anda terpaksa kembali kepada tempoh menunggu asal )
  5. manfaat tiada dalam polisi . Ini kes orang yang ambil polisi hayat ( life insurance atau takaful hayat ) tetapi nak buat tuntutan untuk kos rawatan hospital. Lihat kembali takaful yang anda sertai. Kalau tak faham, tanya agent. Jumpa banyak agent pun takde masalah. Minta nasihat untuk polisi yang bersesuaian dengan keperluan semasa. Anda tak perlu bayar pun nasihat tu. Cukup belanja teh tarik..hehe
  6. pengecualian ( exclusion ). Bagi peserta yang memang telah ada rekod perubatan atau sakit sebelum menyertai takaful, anda mesti mendedahkan dalam pengakuan borang permohonan. Pendedahan ini kebiasaanya akan mengecualikan sakit tersebut dari perlindungan yang ditawarkan. Jadi, kalau anda sakit buasir sebelum ini, sebarang penyakit yang berkaitan yang berulang kembali tidak akan dilindungi lagi. Sebab tu la masa sihat ni, sertai  takaful. Jangan bila dah jatuh tangga, baru nak cari paku. Jangan menunggu hingga hujan lebat untuk angkat kain di jemuran.
  7. dalam tempoh menunggu. Ya. Setiap sijil takaful atau polisi insurans mempunyai tempoh menunggu. Maksudnya anda mesti menunggu dalam tempoh yang ditetapkan sebelum membuat tuntutan. Contoh bagi penyakit serangan jantung, kebiasaanya selepas 120 hari dari tarikh  permohonan lulus baru boleh tuntut. Kalau sebelum cukup tempoh, boleh tuntut ke? Of course tak boleh.
  8. kalau ada lagi, nanti saya tambah di sini…

Itulah sedikit sebanyak sebab-sebab mengapa claim ( tuntutan ) insurans/takaful tidak berjaya. Setakat ini, hanya perkara 1 hingga 3 saja yang pernah saya alami. Yang selebihnya belum lagi.

Harap membantu anda memahami polisi insurans atau sijil takaful yang anda miliki.

Ps : Jika anda masih belum ada polisi insurans atau sijil takaful, atau tak faham dengan apa yang telah anda sertai. Saya alu-alukan sebarang pertanyaan di sini. InsyaAllah saya membantu sekadar yang terdaya

Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *