MANA NAK CARI RM50K – RAWATAN KANSER ?

❗Sakit barah @ kanser ni ,sapa pun tak jangka. Lagi bertambah simpati, penyakit ni menghinggap tak kira orang. Orang kaya atau orang tak kaya.

❗Kalau orang kaya, tidak keterlaluan saya katakan ada duit untuk biaya rawatan.

❗Tapi kalau terkena pada orang tak kaya..Ujian kepada yang sakit dan yang nak menjaganya.

❗Nak tak nak, kenalah buat persediaan. Persediaan fizikal mahupun dari segi kewangan. Bila cakap pasal kewangan, maksud saya takaful lah.

❗Takaful plak, plan dah macam2. Harga tu kadang2 tak masuk akal. Target pada orang yang berkemampuan bayar riban2. Tak kesian ke kat rakyat bawahan?.

❗Dalam 34juta rakyat Malaysia, T20 yang income 20k sebulan ke atas tu berapa la ramai sangat. Plan perubatan pula boleh tahan carumannya. Itu belum campu manager2 yang suruh ligan kes hibah riban2. Bayar 5 tahun terus katanya nanti boleh dapat duit pulang modal tahun ke 6.

❗Ni yang baki rakyat bawahan? Gaji yang tak sampai 3k sebulan, bercambah macam cendawan. Dimomok dengan ketakutan dan sindiran. Tak amek takaful, tak sayang keluarga katanya.

❗Itulah belanja dapur, itulah belanja wang saku persekolahan. Kalau ambil takaful perubatan, dah macam potong 1/6 dari gaji bulanan. Akhirnya, polisi luput tengah bulan. Agent pula hilang sebab ditamatkan kontrak sebab tak cantik bayaran. Yang senyum manager sebab overriding dan komisen boleh telan bulan2.

❗Tapi janganlah bersedih tuan puan.

❗Disebalik kesempitan, pasti ada jalan tuhan nak bagi ruang.

❗Ni plan takaful khas utk pampasan kematian ( letak penama sbg hibah jadilah hibah plan ) dan penyakit kritikal.

❗Utk 200k pampasan kematian + 100k pampasan sakit kritikal, tak sampai RM40 sebulan.

❗Terus lah daftar..tak perlu agent perantaraan. Saya pun bukan promote sebab nak dapat komisen jualan. Ini mmg produk tanpa agent dan memang nak bantu supaya lebih ramai ada persediaan kewangan.

❗takut nanti tak pandai nak buat tuntutan? Kerja mudah saja..insyaAllah bila dalam kesusahan dan boleh dpt pampasan ribuan, setakt nak ulang alik amek medical report tu xsampai jd penderitaan.

❗Bila ditimpa musibah, mungkin sedara mara ,jiran dan kengkawan boleh hulur bantuan. Tapi sukar nak cukup seperti yang dijangkakan. InsyaAllah plan ni sesuai dah sebab tak menjadi beban.

❗Nak tahu cara daftar? Pergi ke web takaful malaysia. Cari “get takaful myterm quotation “. Kalau tak tahu juga, tinggal komen nanti saya bantu permudahkan.

ps : Yang bercerita tanpa nak apa2 imbuhan balasan.

Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.