Tempoh Menunggu Sijil Takaful

Sebelum ini, saya pernah menulis artikel tentang “Kenapa Susah Nak Claim Takaful?“. Dalam artikel tu, saya ada sebutkan perkataan TEMPOH MENUNGGU. Penting sangat ke tempoh menunggu ni dalam sijil Takaful ?

Bagi yang telah menyertainya, tentu tak ada masalah untuk dapatkan penjelasan dari agent masing-masing. Bagi yang belum dan sedang mencari-cari, haaaa…ini maklumatnya. Tempoh Menunggu boleh dirujuk dalam gambar di bawah.

takafulink - tempoh menunggu

takafulink – tempoh menunggu

Tujuan tempoh menunggu bagi sijil takaful Prudential BSN Takaful ini bukan saja-saja diadakan. Kalau anda nak tahu, salah satunya bertujuan untuk mengelakkan dari manipulasi sebelah pihak. Ye la. Dah tahu sakit dan perlukan rawatan segera, baru nak ambil polisi/ sertai takaful. Secara tak lansung akan menzalimi peserta-peserta lain yang telah pun menyumbangkan duit dalam tabung takaful. Anda boleh faham? Baik. Begini. Konsep takaful ni ialah tolong menolong. Dalam kes takaful ni, semua peserta bersetuju untuk menyumbang sejumlah amaun dan dana tersebut akan digunakan bagi membantu peserta-peserta lain jika ditimpa musibah. Di sini, mereka semua sedang membuat persediaan jika berhadapan musibah. Musibah tu belum pun ada lagi depan mata. Cuma bersedia. Jadi , bukannya mengambil kesempatan. Dari jumlah dana tersebut, hanya sebahagian sahaja yang akan ditimpa musibah dalam satu-satu masa.

Bayangkan kalau semua peserta ditimpa musibah serentak ? Apa yang akan jadi kepada tabung sumbangan tadi ? Tentulah tak cukup. Jadi, bagaimana tabung tersebut dapat membantu para peserta ? Jika semua peserta yang mengambil polisi telah ada penyakit, memerlukan rawatan segera dan berharap dengan sumbangan kecilnya dapat melayakkan diri menerima dana yang lebih besar dari tabung takaful, pastilah tidak ada dana yang cukup.

Kalau ini berlaku, tak mungkin wujud lagi konsep takaful tapi sebaliknya cubaan mengambil kesempatan atas ehsan orang lain.

Apa pengajaran dari tempoh menunggu yang dinyatakan ialah…. BERTINDAK SEKARANG !. Berfikir sebelum bertindak satu kemestian. Tetapi jangan biarkan diri anda berfikir terlalu lama. Lama berfikir ( seminggu, sebulan, setahun ) tidak akan memberikan manfaat yang baik. Ada masanya anda perlu berfikir sesaat dan terus bertindak. Berfikir untuk menyertai plan takaful prudential BSN takaful tak perlu lama. Semakin lama keputusan nak diambil, semakin lamalah tempoh menunggu tersebut.

Ps : Tahukah anda Bank Negara Malaysia ( BNM ) telah menggariskan masa berfikir selepas anda mendaftar ialah 15 hari dari tarikh sijil takaful /polisi insurans diserahkan ?

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.