Diabetes Boleh Ambil Pelan Insurans?

Antara pengecualian utama bagi setiap plan kad perubatan mahupun insurans/takaful sendiri tidak akan menawarkan manfaat bagi penyakit sedia ada.
Lazimnya memang begitu. Namun keputusannya tetap tertakluk atas budibicara underwriter ( staff yang membuat keputusan permohonan ). Saya pernah cuba memohon satu pelan kad perubatan untuk suami client saya. Beliau menghidap diabetes dan dinasihatkan mengambil ubat. Saya cuba dan memang tak dapat ditolong.
Syarikat menolak permohonan tersebut. Sekalipun penyakit tadi diketepikan, hampir semua syarikat insurans/takaful akan menolak permohonan sebegini. Diabetes atau penyakit kencing manis memang popular di kalangan rakyat Malaysia. Nak buat macammana kan? Hari-hari makan nasi.
Apatah lagi jika pemohon pernah ditahan wad untuk penyakit tersebut. Proses memohon insurans/takaful akan lebih sukar. Dari saat menghantar permohonan, mengambil laporan doktor, mengisi borang soal selidik penyakit bahkan pemeriksaan kesihatan khas.
Justeru, saya merekomenkan para pembaca yang masih belum ada penyakit-penyakit berbahaya untuk segera memikirkan untuk menyertai mana-mana plan takaful. Biarlah keluar sikit duit poket, asalkan persediaan secukupnya dah ada.
Ps : insurans cover tak penyakit hati? Hehehe..harap maaf. Penyakit hati ubatnya ialah dengan ibadah.

Speak Your Mind

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.