Betul Ke Perlu Simpan RM900/Bln Untuk Bersara?

Artikel ini khas untuk sesiapa yang bukan penjawat awam ataupun yang tiada skim pencen.


🛑 Azman berumur 30 tahun sekarang. Beliau merancang nak menyimpan dari sekarang. Tapi taktau berapa jumlah yang perlu dan dimana tempatnya. Hasrat beliau nanti apabila bersara, masih dapat mengekalkan GAYA HIDUP sama seperti sekarang & sebolehnya tidak mahu menyusahkan anak-anak.

🛑 Ada suggest emas lah. Unit trust lah. ASB lah.. ASB loan lah. Tabung haji? errr…dia takut hibah 1% p.a. Atau simpan kat takaful yang bayar 5 tahun dan dapat pulang modal selepas 6 tahun ( advise seorang agent ) ?. KELIRU & TAKDE ILMU.

🛑 Kalau RM900 sebulan, bersamaan hampir 30% gaji beliau. Nampak macam wajar kan? hahaha.. Tapi realitinya kalau duduk di bandar besar macam KL, ini pendapatan miskin bandar. Susah nak menyimpan 30% dari gaji.

Jadi, BERAPA amaun simpanan yang perlu & KENAPA amaun tersebut ?

JAWAPANNYA IALAH RM194 sebulan sahaja. Nak tahu kenapa?

KALKULATOR PERSARAAN

Dengan kalkulator ini, Azman boleh tahu amaun yang hampir tepat yang perlu beliau simpan setiap bulan supaya dapat mengekalkan gaya hidup seperti sekarang.

Kalkulator Persaraan ini ada 3 Tab iaitu :

  • TAB 1 – Berapa Yang Diperlukan ?
  • TAB 2 – Bagaimana Caranya ?
  • TAB 3 – Panduan Menggunakan

BERAPA YANG DIPERLUKAN KETIKA PERSARAAN

kalkulator persaraan – tab 1

Tab pertama ini akan membantu anda mengenalpasti jumlah pendapatan anggaran pada tahun persaraan. INGAT ! RM1 hari ini lebih bernilai berbanding 10 tahun akan datang. Ini kerana INFLASI menyusutkan nilai wang kita semua.

Setelah mengenalpasti amaun pendapatan yang diperlukan, anda perlu tahu bagaimana mendapatkannyya dengan cara MONEY AT WORK.

Pada usia persaraan, ramai yang terpaksa berkerja lagi kerana survival hidup. Namun, tenaga sudah berkurangan seiring peningkatan usia.

Justeru, cara yang terbaik sebagai persediaan ialah menyediakan plan persaraan yang menjana pendapatan tanpa perlu lagi membanting tulang ( kalau perlu pun mungkin sekadar pergi mesin ATM untuk cucuk duit ) lol.

BAGAIMANA CARANYA NAK BINA TABUNG PERSARAAN

kalkulator persaraan – tab 2

Ini tab kedua yang mengira jumlah simpanan yang perlu anda mulakan bermula hari ini supaya tabung persaraan anda mencukupi.

Nak cerita lebih-lebih, anda rujuk saja kalkulator persaraan tu. InsyaAllah mudah faham.

PANDUAN MENGGUNAKAN

Tab ketiga ini hanyalah sedikit nasihat dan panduan. Yang pasti , template kalkulator persaraan ini hanyalah berdasarkan anggaran melalui pengiraan matematik. Ia tidak semestinya tepat tapi boleh memberikan gambaran awal tentang plan persaraan.

Selamat Mencuba.

KLIK SINI – Kalkulator Persaraan

ps : Untuk akses kalkulator persaraan, anda hanya diminta untuk mengisi ruangan emel.

Share on Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.