Beli & Borong Barang Dari China – Pinduoduo & 1688.com

Dah lama saya tak menulis rasanya. Hampir 2 bulan.

Dalam penulisan kali ini saya nak berkongsi tentang cara yang lebih mudah untuk memborong dari China dengan harga yang lebih murah. Semua orang sudah biasa membeli barang dari Shopee dan Lazada. Tetapi tahukah anda juga boleh membeli dengan harga yang lebih murah dari Shopee ( seller china ) jika kena dan tahu caranya. Tak semua lah..tapi boleh kata murah.

Ini satu barang mainan yang saya beli dari China. Mainan “Hulk Gladiator”.

hulk gladiator

Harga yang paling murah ialah RM27. Termasuk shipping. Jika anda ingin membeli untuk kegunaan sendiri, ini mungkin pilihan terbaik. Cuma perlu menunggu 7 hari untuk terima barang. Lain-lain seller menjual pada harga antara RM40-RM70.

Local Seller ( Peniaga Tempatan ) menjual pada harga RM45. Pastinya sangat sesuai untuk pembeli yang ingin membeli dengan penghantaran segera.

Jika saya sebagai pembeli dan tak kisah pun bila sampai, saya akan membeli pada seller China yang menjualnya pada harga RM27. Tetapi jika saya ingin segera, saya akan membeli dari seller tempatan kerana mainan boleh sampai esok atau lusa. Lebih cepat.

Betul tak?

Baik… Dalam artikel ini saya akan tunjukkan bagaimana anda juga boleh mendapatkan harga seperti seller china dan menjual kembali pada harga local seller. Bolehlah untung sekitar 60% .

Mainan ini saya beli dari PINDUODUO. Harganya ialah 39.6 yuan. Bersamaan RM25.18 sahaja. Nampak tak? Harga lebih murah dari seller china tadi kan?

Mari kita check di web borong yang satu lagi iaitu 1688.com.

Lagi murah kan? dari 22 -25 yuan. Bersamaan RM12-16. Fuuhh memang murah sungguh. Cuma pembelian di 1688.com ni ada syaratnya iaitu mesti membeli dalam kuantiti ditetapkan ( minima dalam kes ini ialah 3 barang ).

OK.. Boleh faham setakat ini?

Di PINDUODUO, boleh beli minima 1. Harga dalam RM25. Shipping dari seller ke warehouse ( tentang warehouse ini saya akan ceritakan kemudian ) adalah percuma.

Di 1688.com pula, harga jauh lebih murah iaitu RM16 .Cuma kena beli minima 3 barang dan shipping dari seller ke warehouse dikenakan caj tertentu.

Mana satu nak pilih ni?

Susah juga nak terus decide. Sebab kena ambil kira kos shipping juga dan berapa jumlahnya. Saya mudahkan beberapa perkara yang perlu anda fikir dan pertimbangkan .

  1. harga barang
  2. kuantiti barang
  3. berat barang
  4. saiz barang
  5. kos shipping ke warehouse
  6. kos shipping dari warehouse ke rumah di Malaysia
  7. caj-caj lain yang terlibat

Susah nak buat keputusan terus. Jadi saya sarankan anda gunakan excel ( recommended sebab boleh auto ) atau buatkan 1 table perbandingan. Masukkan 7 perkara yang saya nyatakan di atas.

Boleh setakat ni?

Nanti saya sambung tulisan ini dalam artikel seterusnya berkaitan pembelian di 1688 sahaja dulu. Selesai bab tu, saya akan ceritakan tentang bagaimana membeli di PINDUODUO.

Loan ASB Sampai 40 Tahun, Ada Kalkulator Loan ASB 40 Tahun ?

Dekat-dekat hujung tahun ni, mesti ramai nak tahu status loan ASB masing-masing. Tambahan pula Moratorium dah tamat. Jadi ada yang plan nak tamatkan loan atau mungkin dah capai target dalam kiraan masing-masing.

Bagi yang baru nak mohon pula, rate ASB yang rendah mungkin menarik perhatian. Apatah lagi dengar khabaran boleh panjangkan tenor ( tempoh pinjaman ) sampai 40 tahun.

Dalam versi terdahulu, saya telah sediakan template Kalkulator ASB Financing cuma sehingga tempoh 35 tahun sahaja.

Oleh kerana ada permintaan untuk ubah dan panjangkan lagi tempoh loan tu. Maka saya telah edit dan jadikannya sehingga 50 tahun lamanya. Hahaha.. Rasanya bank pun belum terfikir nak offer loan sampai 50 tahun kan?

Apapun selamat menDOWNLOAD di channel telegram saya. t.me/templatekewangan.

Kalau tak jumpa linknya, taip saja di telegram. InsyaAllah jumpa la tu. Oh ya..saya tak jual ada agent kepada mana-mana bank untuk ASB loan ye. Sekadar suka-suka nak buat template ni.

Untuk video tutorial, boleh tonton di Youtube caranya. Selamat mencuba

 

 

 

 

Kalkulator ASB Financing V.3 : Ringkas Lagi Padat

asbf kalkulator

Rasanya ini adalah perubahan kali ke-3 untuk template KALKULATOR ASB FINANCING yang saya hasilkan.

Dalam versi pertama atau versi asal, saya telah hasilkan paparan 4 tab ( Utama , Jadual Pembiayaan, Jadual Amort & Jadual Simpanan Sendiri ).  Saya sedari ramai yang susah nak tekan kalkulator nak buat kira-kira. Terutamanya bila membabitkan pelbagai teknik. Asasnya 2 saja teknik. Iaitu teknik Compounding & teknik Rolling dari pembiayaan. Justeru dengan versi asal ni, saya berusaha supaya ramai dapat kira sendiri dan merancang apa teknik yang bersesuaian dan berapa potensi yang bakal diterima jika “surrender” lebih awal dari tempoh pembiayaan.

Dalam versi kedua pula, saya buat perubahan dalam paparan Tab Jadual Pembiayaan Sendiri khususnya bahagian pengiraan sekaligus Dividen ASB bagi simpanan sendiri . Ini kurang menepati pengiraan sepatutnya kerana Dividen ASB ni lain sikit kaedahnya. Anda tahu kan pengiraan Dividen ASB sebenarnya berdasarkan Purata Baki Minima Bulanan. Maksudnya, dividen akan dikira secara purata ( campur semua dan bahagikan secara purata untuk 12 bulan ) ke atas baki minima @ jumlah terendah simpanan setiap bulan. Boleh faham tak?

Jika anda rasa macam susah sikit nak faham, boleh rujuk dalam artikel saya ini ” Bagaimana Nak Kira Dividen ASB Untuk Simpanan 3 Bulan Saya ? ” – artikelnya belum tulis ..hehe

Dalam versi ketiga ini, saya telah menambahbaik dan meringkaskan Template Kalkulator ASB Financing. Sebenarnya agak tricky dan sulit juga bila terlalu banyak nombor yang terpapar. Walhal bukan semua orang perlu fahamkan setiap perincian tu. Jadi saya ringkaskan dengan seringkas-ringkasnya.

VERSI 3 : KALKULATOR ASB FINANCING RINGKAS

Ya. Kata kuncinya ialah ringkas. Lihat !. Cuma satu paparan sahaja. Dalam paparan ini, anda hanya KOTAK MERAH ( yang perlu diisi ) dan jadual pengiraan untung rugi.

asbf kalkulator

Betul tak? Lebih ringkas dan padat.

Anda boleh terus DOWNLOAD Kalkulator ASB Financing ini di dalam Group Channel Telegram @TemplateKewangan .  Saya sudah upload dalam folder berbentuk zip. Ia lebih mudah berbanding google drive sebelum ini. Namun, template ini lebih sesuai digunakan dalam komputer. Jika menggunakan handphone pun boleh. Cuma kena scroll kiri kanan sikit sebab paparannya besar berbanding saiz paparan di handphone.

ps: kenapa tak letak link download terus kat sini ? Ermmm..saya bercadang untuk mengumpul lebih ramai subscriber dalam group telegram tersebut. Kelak anda akan terus dimaklumkan jika ada sebarang perkongsian dari saya. 

Awas ! Kesilapan Biasa Dalam Pengiraan FARAID

” Anak Lelaki 2 Bahagian Anak Perempuan “. Rata-rata ramai tahu tentang asas ini. Jika si mati meninggalkan 1 anak lelaki dan 1 anak perempuan, maka si anak lelaki mendapat lebih 2 bahagian berbanding anak perempuan iaitu 1 bahagian.

TETAPI… ada kesilapan yang selalu terjadi.

Contoh kes:
Si mati meninggalkan 3 anak perempuan & 2 anak lelaki. Isteri, ibu, ayah semua mati sebelum si mati.

Kesilapan yang selalu terjadi :

Anak lelaki dapat 2/3, anak perempuan dapat 1/3. Yang 2/3 dibahagi kpd 2 orang anak lelaki. Yang 1/3 tu dibahagi kpd 3 anak perempuan.

  • 3 Anak perempuan : 1/3
  • 2 Anak lelaki : 2/3

Pembawah dibesarkan ( 3 x 3 ) menjadi 9. Kemudian :

  • 3 Anak perempuan : 3/9 ( setiap seorang 1/9 bahagian )
  • 2 Anak lelaki : 6/9 ( setiap seorang 3/9 bahagian )

Nampak ? pengiraan ini jadi salah apabila nisbah anak lelaki dah jadi 3 kali ganda bahagian anak perempuan.

Yang dimaksudkan sebagai 2 nisbah 1 bukanlah merujuk kepada group anak lelaki nisbah kepada group anak perempuan. 2 nisbah 1 merujuk kepada setiap kepala atau individu anak-anak itu sendiri.

Ini yang disebut dalam kitab faraid sebagai ‘adad ru’us (bilangan kepala).
Atau lebih biasa digunakan sebagai istilah ‘juzuk saham’ sebab itu cara nak menjuzukkan saham itu kepada setiap pewaris.

Maka dalam contoh kes di atas, pengiraan yang betul ialah;

Juzuk saham 7. Caranya ialah dengan menjumlahkan semua bahagian mereka dahulu.

  • Anak lelaki 2 bahagian : 2 orang x 2 bahagian : 4
  • Anak perempuan 1 bahagian : 3 orang x 1 bahagian : 3
  • Jumlah bahagian : 7

Seterusnya barulah dibahagikan mengikut kepala iaitu :

  • Setiap anak perempuan , bahagiannya 1/7
  • Setiap anak lelaki, bahagiannya 2/7

Barulah di akhirnya pengiraan nisbah yang tepat dihasilkan apabila setiap anak lelaki mendapat 2 bahagian berbanding anak perempuan.

Hibah Takaful Paling Murah 2020

Hanya RM23.69 sebulan untuk pampasan RM100k suami isteri ( umur 30 tahun dan cover sehingga 55tahun).Pada saya, ini plan takaful hayat yang paling murah pernah jumpa..Sesuai sangat untuk sesiapa yang nak tambah plan atau baru nak ada..Boleh letak penama ( WASI) ataupun HIBAH ataupun serahmutlak ( ABSOLUTE ASSIGNMENT)..Dengan amaun ini, mungkin mencukupi untuk :

  • – elakkan pertelingkahan waris ( jika tiada cash yg cukup)
  • – selesaikan hutang dunia & HUTANG AKHIRAT
  • – tambahan tabungan pendidikan
  • – menampung wang sarahidup sementara ahli keluarga
  • – menjadi wakaf untuk bekalan di alam barzakh.

Jika anda belum pasti berapa sebenarnya amaun tambahan yang diperlukan (khususnya dengan takaful) , perancangan pusaka dapat membantu sehabis baik.

Tak percaya??? Nanti saya tunjukkan bagaimana caranya..

Oh ya ! Ini produk takaful hayat bertempoh dari FWD Takaful. Saya bukan agent. Tiada komisen pun utk saya kongsikan.

Jika anda ingin melanggan, boleh daftar terus di web FWD.

https://www.fwd.com.my/direct/prequote

Produk ini dijual tanpa servis agent.

Jangan risau, urusan claim tak susah mana pun. Jika anda rasa info ini bermanfaat, SILA SHARE supaya ramai ahli keluarga, kawan2 kita dapat manfaatnya juga. Masih ramai di luar yg belum ada plan takaful kerana harganya yang agak menggigit poket.

Sedih bila berlaku kematian, ramai yang sibuk tanya waris perihal si mati ada takaful @ tak. Lagi sedih bila si isteri terpaksa jawab ‘tiada’ dengan kehampaan. Marilah kita membantu dengan berkongsi ilmu & info. Manalah tahu asbab perkongsian kebaikan ni menjadi bekalan saham untuk kehidupan di alam barzakh kelak.