Betul Ke Perlu Simpan RM900/Bln Untuk Bersara?

Artikel ini khas untuk sesiapa yang bukan penjawat awam ataupun yang tiada skim pencen.


🛑 Azman berumur 30 tahun sekarang. Beliau merancang nak menyimpan dari sekarang. Tapi taktau berapa jumlah yang perlu dan dimana tempatnya. Hasrat beliau nanti apabila bersara, masih dapat mengekalkan GAYA HIDUP sama seperti sekarang & sebolehnya tidak mahu menyusahkan anak-anak.

🛑 Ada suggest emas lah. Unit trust lah. ASB lah.. ASB loan lah. Tabung haji? errr…dia takut hibah 1% p.a. Atau simpan kat takaful yang bayar 5 tahun dan dapat pulang modal selepas 6 tahun ( advise seorang agent ) ?. KELIRU & TAKDE ILMU.

🛑 Kalau RM900 sebulan, bersamaan hampir 30% gaji beliau. Nampak macam wajar kan? hahaha.. Tapi realitinya kalau duduk di bandar besar macam KL, ini pendapatan miskin bandar. Susah nak menyimpan 30% dari gaji.

Jadi, BERAPA amaun simpanan yang perlu & KENAPA amaun tersebut ?

JAWAPANNYA IALAH RM194 sebulan sahaja. Nak tahu kenapa?

KALKULATOR PERSARAAN

Dengan kalkulator ini, Azman boleh tahu amaun yang hampir tepat yang perlu beliau simpan setiap bulan supaya dapat mengekalkan gaya hidup seperti sekarang.

Kalkulator Persaraan ini ada 3 Tab iaitu :

  • TAB 1 – Berapa Yang Diperlukan ?
  • TAB 2 – Bagaimana Caranya ?
  • TAB 3 – Panduan Menggunakan

BERAPA YANG DIPERLUKAN KETIKA PERSARAAN

kalkulator persaraan – tab 1

Tab pertama ini akan membantu anda mengenalpasti jumlah pendapatan anggaran pada tahun persaraan. INGAT ! RM1 hari ini lebih bernilai berbanding 10 tahun akan datang. Ini kerana INFLASI menyusutkan nilai wang kita semua.

Setelah mengenalpasti amaun pendapatan yang diperlukan, anda perlu tahu bagaimana mendapatkannyya dengan cara MONEY AT WORK.

Pada usia persaraan, ramai yang terpaksa berkerja lagi kerana survival hidup. Namun, tenaga sudah berkurangan seiring peningkatan usia.

Justeru, cara yang terbaik sebagai persediaan ialah menyediakan plan persaraan yang menjana pendapatan tanpa perlu lagi membanting tulang ( kalau perlu pun mungkin sekadar pergi mesin ATM untuk cucuk duit ) lol.

BAGAIMANA CARANYA NAK BINA TABUNG PERSARAAN

kalkulator persaraan – tab 2

Ini tab kedua yang mengira jumlah simpanan yang perlu anda mulakan bermula hari ini supaya tabung persaraan anda mencukupi.

Nak cerita lebih-lebih, anda rujuk saja kalkulator persaraan tu. InsyaAllah mudah faham.

PANDUAN MENGGUNAKAN

Tab ketiga ini hanyalah sedikit nasihat dan panduan. Yang pasti , template kalkulator persaraan ini hanyalah berdasarkan anggaran melalui pengiraan matematik. Ia tidak semestinya tepat tapi boleh memberikan gambaran awal tentang plan persaraan.

Selamat Mencuba.

KLIK SINI – Kalkulator Persaraan

ps : Untuk akses kalkulator persaraan, anda hanya diminta untuk mengisi ruangan emel.

Kalkulator ASB Financing ( Kemaskini )

Ada perbezaan ketara yang baru saya perasan dalam template Kalkulator ASBFinancing yang saya buatkan.


Dalam versi lama, saya hanya meletakkan LUMPSUM setahun amaun di bahagian simpanan sendiri. Ini berbeza dengan realiti yang saya nak sampaikan. Dah namanya simpanan bulanan. Anda tentulah akan menyimpan dalam mode bulanan secara sedikit demi sedikit. Kesannya, pengiraan dividen ASB juga akan berbeza berbanding jumlah simpanan lumpsum terus di awal tahun. Untuk pengetahuan anda, pengiraan ASB adalah berdasarkan purata baki minimum akaun setiap bulan.

Mari saya tunjukkan perbezaannya & kenapa pengiraan terdahulu akan jadi kurang tepat dalam versi lama.

Katakan anda memilih amaun RM256.36/sebulan. Amaun ini dapat dianggarkan menerusi pengiraan pinjaman RM50K ASB pada kadar profit bank @ bank interest 4.9% setahun selama 30 tahun tempoh pinjaman.


Pengiraan lama simpanan sendiri:
LUMPSUM amaun setahun x kadar dividen = dividen ASB

(RM265.36 x 12 ) x 0.07 = RM222.90

Dalam tempoh 5 tahun pertama, dividen terkumpul ialah RM1,281.87.


Pengiraan terkini simpanan sendiri :
(Jumlah baki minima akaun setiap bulan/ 12) x kadar dividen = Dividen ASB

((78 x RM265.36 )/12) x 0.07 = RM120.74

Dalam tempoh 5 tahun, dividen yang terkumpul mengikut pengiraan ialah RM1,147.95



*78 adalah hasil tambahan bilangan bulan dalam setahun. 1+2+3+4 sehingga 12.

KESIMPULAN 

Terdapat ralat dalam pengiraan kalkulator asb financing yang lama. Disebabkan perbezaan tersebut diperbetulkan, pengiraan sebenar dividen bagi simpanan sendiri adalah lebih rendah .

Lihat.

Dengan simpanan RM265.36 sebulan di ASB utk 5 tahun, jumlah simpanan anda ialah RM15,921.80 + dividen terkumpul RM3084.97. Peratusan untung bersih 19%.

Tetapi, hanya menukar strategi kepada OPM ( Others People Money ) dengan ASBF, modal simpanan anda RM15,921.80 + dividen terkumpul RM8356.93. Peratusan untung bersih 52%. Lebih banyak berbanding simpanan sendiri bukan?

Jadi, anda rasa mana lebih UNTUNG?

PS : Teknik ROLLING pun lagi untung. Cuma ada kekangan2 lain. 

Nak kalkulator ASBF ni secara percuma? Boleh download di sini sebelum saya menukar fikiran untuk menjualnya 😅 Zaman sekarang, semua nak dijual…hahaha

Cara Bina Tabungan Haji Pakej Swasta

Impian setiap muslim adalah menunaikan rukun Islam yang kelima. Bertuahnya rakyat muslim di Malaysia adalah dengan wujudnya Tabung Haji yang menguruskan segala urusan haji. Bukan sahaja menguruskan, bahkan memberi subsidi lebih dari separuh kos untuk menunaikan haji.

Namun, oleh kerana ramai yang masih lagi menunggu giliran dipanggil untuk menunaikan haji. Peluang untuk dipanggil awal adalah tipis. Disebabkan itu, ada yang memilih pakej swasta untuk lebih cepat gilirannya. Dengan kuota yang diperuntukkan terhad, kos menunaikan haji menggunakan pakej swasta lebih mahal berkali ganda.

Jadi anda sudah maklum. Pertama, cara paling pantas utk menunaikan haji ialah dengan membayar pakej swasta sendiri. Kedua, kosnya tentu jauh lebih mahal dari pakej subsidi TH @ RM9980.
.
Pakej menunaikan haji swasta sekarang dalam lingkungan RM50k seorang.
.
Agak2nya berapa perlu disimpan sebulan jika berhajat nak menunaikannya 10 tahun lagi?

Dengan andaian : –
✅ Kos inflasi : 4% p.a
✅ Dividen simpanan 7% ( ASB ) p.a
✅ tempoh simpan 10 tahun
✅ kos sekarang RM50k

Ini perkiraannya.

✅ Anggaran Kos RM50k masa depan ialah RM74,012
✅ Anggaran simpanan tahunan ialah RM5006 setahun


Cuma…syaratnya RM5006 tu mestilah dah ada dalam akaun ASB pada january awal tahun. Jika baru nak mula simpan, kenalah simpan lebih sikit iaitu RM5357.



Itu jika ASB dgn andaian dividen 7%. Jika tabung haji masih mampu mengekalkan dividen 5%, simpanan tahunan yang diperlukan ialah RM5604.

Oh ya !…
RM5006 ni bersamaan RM417.17 sebulan.
RM5357 pula bersamaan RM446.42 sebulan.



Nak buat perbandingan tak dengan ASB financing? Sila cek dalam gambar2 yang disertakan..



Ps : kalau rasa bermanfaat, silakan share. Nanti saya buatkan untuk tempoh 15 tahun pula. Tentu lagi rendah.

Bebas Kewangan = Pendapatan Pasif > Perbelanjaan

Saya Nak Financial Freedom ( Bebas Masalah Kewangan ). Bagaimana ?

Kerja la kuat-kuat. Bagi dapat income lebat, BETUL !!!.

Tapi, ada cara lain lagi ke?

Caranya ialah jadikan pendapatan pasif > perbelanjaan.

Apa tu?
Pendapatan pasif ialah pendapatan yang tak perlukan anda berada di tempat kerja ataupun jika perlu sekalipun cuma minima sahaja. Waktu tidur pun, duit masuk. Itu pendapatan pasif.

Berbeza dengan pendapatan aktif. Tak datang kerja sehari, boleh le makan gaji buta. Kalau tak datang sebulan, mau kena humban.

Kenapa Bebas Kewangan = Pendapatan Pasif > Perbelanjaan?

Katakan la belanja bulanan anda termasuk hutang dan simpanan ialah RM5500. Jadi, anda perlu bina pendapatan pasif melebih RM5500 ini untuk tidur lena siang dan malam. Tau-tau, duit masuk cukup untuk belanja hidup.

 

 

Tapi bagaimana nak bina pendapatan pasif ini?

 

Banyak cara. Cara menggunakan MODAL dan TANPA MODAL..

Pendapatan Pasif Melalui MODAL
Pernah dengan orang melabur dan dan dapat dividen. Dividen tu salah satu pendapatan pasif. Beli rumah, sewakan dan lebihan sewa itu juga pendapatan pasif. Untuk membina pendapatan pasif melalui modal ni, nak tak nak kenalah ada modal. Modal nak beli property. Nak beli unit saham. Nak buka perniagaan.

Pendapatan Pasif Melalui TANPA MODAL
Yang ini tak perlu modal atau modal kecil sahaja. Contohnya hak intelek atau royalti dari menulis buku. Hasilnya akan dapat pada bila-bila masa walaupun sedang melabur di bilik termenung. Cipta apps, software dan lain-lain lagi yang tak perlukan modal besar. Inilah caranya.

Jika akhirnya pendapatan pasif ini lebih banyak dari perbelanjaan, tentulah anda sudah bebas kewangan.

Ok. Di sini saya nak kongsikan lag

 

i 1 cara mudah untuk bina pendapatan pasif TANPA MODAL.

Di AIA, ada satu produk takaful yang menawarkan komisen ( pendapatan ) seumur hidup ( selagi customer bayar ). Bukan lagi 6 tahun komisen . Tapi seumur hidup. Kos lebih rendah, usaha minimal dan pendapatan berterusan seumur hidup.

Jika komisen 10%, dan perbelanjaan anda ialah RM5500 sebulan. Sudah tentu anda perlu mengumpulkan jumlah bayaran/caruman pelanggan sehingga RM55,000 dalam tempoh masa yang anda sendiri tentukan. Lagi cepat berusaha, lagi dekat dengan matlamat bebas kewangan.

Bagaimana nak dapatkan pelanggan sehingga caruman RM55,000 ? Jom ngeteh. Tak susah tapi takde le mudah.

Download Kalkulator ASB Financing Di Sini

Di sini saya telah buatkan 1 template excel untuk mengira untung rugi dalam pelaburan ASB menggunakan ASB Financing. Kalau anda perasan, banyak status-status di Facebook yang menerangkan tentang kelebihan ASB Financing dan menyesuaikannya dengan strategi kewangan masing-masing. Contohnya strategi untuk beli rumah. Strategi beli kereta.

Cuma, pengiraannya pasti buatkan anda pening kepala sekejap. Adapun mungkin ( hehe..macam ayat kitab lama ), ramai yang terus lompat ke bahagian penghujung disebabkan pengiraanya yang memeningkan kepala.

Justeru, saya kongsikan di sini template kalkulator ASB financing untuk kegunaan anda. Anda boleh sesuaikan dengan strategi kewangan sendiri dengan lebih mudah.

Panduan Menggunakan Kalklulator ASB Financing

Kalkulator ini menggabungkan 3 teknik utama secara berasingan iaitu :

  1. Teknik Rolling ( Dapat Dividen, Bayar Instalment Tahun Berikutnya )

  2. Teknik Compounding ( Tidak Usik Dividen & Terus Bayar )

  3. Simpanan Sendiri ( Simpan Sendiri Tanpa Berhutang Untuk Pelaburan )

Asasnya, kalkulator ini hanya mengandaikan kadar pulangan pelaburan ASB adalah sama setiap tahun dan kadar keuntungan bank ( profit rate/ interest rate ) juga sama. Sedangkan situasinya boleh berubah.

Tab-Tab Utama ( Navigasi di Bahagian Bawah )

Saya reka kalkulator ini untuk mempunyai 4 tab sahaja iaitu :

  • UTAMA : hanya gunakan bahagian ini untuk memasukkan data anda

  • JADUAL PEMBIAYAAN ASB : tab ini memaparkan jadual pembayaran ASB anda dengan pihak bank dan baki akhirnya pada setiap tahun

  • JADUAL AMORTISATION LOAN : tab ini adalah kalkulator perincian bagi tab Jadual Pembiayaan ASB

  • JADUAL SIMPANAN SENDIRI : tab ini bertujuan memaparkan dividen yang diterima melalui simpanan bulanan

JOM Mulakan Pengiraan

Untuk menggunakan kalkulator ini, anda hanya perlu memilih :

  • Jumlah Pembiayaan ASB yang dikehendaki
  • Jumlah Kadar Dividen ASB
  • Jumlah Tempoh Pinjaman
  • Jumlah Kadar Keuntungan Bank/ Kadar Faedah

Sebagai contoh :.

Ahmad ingin membuat pelaburan ASB dengan meminjam dari bank ABCD sebanyak RM50,000. Pinjaman ini kadar keuntungan Bank ( Bank Profit Rate/ Interest Rate ) ialah 5%. Dengan kadar dividen 7% setahun, Ahmad ingin tahu berapa keuntungan yang bakal beliau dapat jika membatalkan pinjaman ini pada tahun ke 8.

( Rujuk Gambar )

asb guide 1

Setelah anda masukkan butiran yang dikehendaki, kalkulator ASB financing ini akan kirakan keuntungan bersih yang bakal anda terima dari ketiga-tiga teknik secara perbandingan ( caj-caj lain pihak bank tidak dimasukkan disebabkan berbeza caj i.e : caj dokumen/caj stamp duty ) .

(Rujuk Gambar Teknik Rolling )

teknik rolling

(Rujuk Gambar Teknik Compounding )

Teknik compounding

(Rujuk Gambar Teknik Simpan Sendiri )

Simpanan Sendiri

* Saya tidak bercadang untuk menghuraik satu persatu item perincian didalam setiap teknik bertujuan untuk mengelakkan artikel ini terlalu panjang. Tetapi jika ada permintaan yang banyak, insyaAllah saya akan perincikan dikemudian hari.

Dari setiap teknik, anda boleh mengenalpasti mana satu teknik yang sesuai dengan game plan ( strategi kewangan ) anda. Tidak ada teknik yang terbaik. Yang ada cuma yang mana satu paling sesuai dengan anda.

Contohnya seperti gambarajah di atas, jika Ahmad ingin memaksimakan % untung, tentulah teknik Rolling akan dipilih. Tetapi jika pilihan Ahmad untuk mendapat lebih banyak jumlah pelaburan, Teknik Compounding lebih sesuai kerana Teknik Rolling tidak boleh leverage ( 1 orang hanya 1 akaun ASB ) kepada pelbagai akaun.

Teknik Simpanan Sendiri? Mungkin sesuai untuk Ahmad jika dia tidak mahu untuk berhutang.

Ok. Membantu tak? Selamat menggunakannya

KEMASKINI : 

Kalkulator ASB Financing ini PERCUMA. Tak perlu beli pun. Dapatkannya di sini

AKSES PERCUMA KALKULATOR ASB FINANCING DI SINI