Hibah Takaful Paling Murah 2020

Hanya RM23.69 sebulan untuk pampasan RM100k suami isteri ( umur 30 tahun dan cover sehingga 55tahun).Pada saya, ini plan takaful hayat yang paling murah pernah jumpa..Sesuai sangat untuk sesiapa yang nak tambah plan atau baru nak ada..Boleh letak penama ( WASI) ataupun HIBAH ataupun serahmutlak ( ABSOLUTE ASSIGNMENT)..Dengan amaun ini, mungkin mencukupi untuk :

  • – elakkan pertelingkahan waris ( jika tiada cash yg cukup)
  • – selesaikan hutang dunia & HUTANG AKHIRAT
  • – tambahan tabungan pendidikan
  • – menampung wang sarahidup sementara ahli keluarga
  • – menjadi wakaf untuk bekalan di alam barzakh.

Jika anda belum pasti berapa sebenarnya amaun tambahan yang diperlukan (khususnya dengan takaful) , perancangan pusaka dapat membantu sehabis baik.

Tak percaya??? Nanti saya tunjukkan bagaimana caranya..

Oh ya ! Ini produk takaful hayat bertempoh dari FWD Takaful. Saya bukan agent. Tiada komisen pun utk saya kongsikan.

Jika anda ingin melanggan, boleh daftar terus di web FWD.

https://www.fwd.com.my/direct/prequote

Produk ini dijual tanpa servis agent.

Jangan risau, urusan claim tak susah mana pun. Jika anda rasa info ini bermanfaat, SILA SHARE supaya ramai ahli keluarga, kawan2 kita dapat manfaatnya juga. Masih ramai di luar yg belum ada plan takaful kerana harganya yang agak menggigit poket.

Sedih bila berlaku kematian, ramai yang sibuk tanya waris perihal si mati ada takaful @ tak. Lagi sedih bila si isteri terpaksa jawab ‘tiada’ dengan kehampaan. Marilah kita membantu dengan berkongsi ilmu & info. Manalah tahu asbab perkongsian kebaikan ni menjadi bekalan saham untuk kehidupan di alam barzakh kelak.

Dividen ASB 5.5% : Berbaloi Ke Saya Teruskan ASBF ?

Jika Ali mempunyai ASBF 100k untuk tempoh 30 tahun dengan kadar 4.90% p.a ( utk makluman kadar berubah mengikut BR). Bayaran bulanan beliau ialah RM530.73 @ setahun bersamaan RM6368.72

Oleh sebab dividen 2019 ialah 5.0% + bonus 0.5 sen sahaja.

Berapa yang dia dapat ?

dividen asb


*************************************
TEKNIK ROLLING – RUGI RM235.28
*************************************
Sebab ALI terpaksa keluarkan tambahan RM235.28 pada tahun datang bagi menampung pembayaran asbf.

dividen asb teknik rolling



************************************************
TEKNIK BATAL ASBF  – UNTUNG RM633.44.
************************************************
Sebab ALI berhasrat untuk batalkan pinjaman dan ambil baki yang ada. Dia dah keluarkan RM6368.72 dan dicover oleh nilai pembatalan sebanyak RM7002.16

dividen asb teknik compounding


*************************************
TEKNIK COMPOUNDING – UNTUNG
*************************************
Kalau nak guna compounding, maknanya dia tanggung sendiri seperti modal tambahan dalam teknik rolling. Kiraan semasa, dia rugi. Tapi compounding ni bukan tempoh setahun, jadi untung rugi kena ada simulasi 2 tahun. Tahun lepas dan tahun semasa 2019. Jika begitu, dia tetap masih untung disebabkan profit tahun lepas dan compounding. .

Contoh mudah.. tahun 2018, dividen 7%. Utk 100k ASBF, dia dapat 7k dividen. Bila diumumkan dividen tahun 2019 yg 5.5% ni…kiraannya bukan lagi ke atas 100k tapi 107k ( 100k + 7k dividen ) iaitu bersamaan RM5885. So jumlah dividen terkumpul 2018 & 2019 ialah RM12,885

Sementara baki loan semasa ( setelah dibayar selama 2 tahun ) berbaki lagi RM96,920. Justeru jumlah lebihan semasa ( hutang pokok 100k tolak baki semasa pinjaman ) ialah RM3079.60.

Akhirnya ALI masih tetap untung disebabkan dividen yang ada dalam akaun beliau ialah RM12,885. Sekalipun jika dia memilih utk batalkan loan, dia akan mendapat RM15,964 sedangkan total bayaran pinjaman yg telah beliau bayarkan hanyalah RM13,629.




Bagaimana JIKA SIMPAN SENDIRI ( setiap bulan masukkan RM530.73 ) ? – Dapatlah dividen RM189.73


dividen asb simpan sendiri



****************
KESIMPULAN :
****************

  • Jika mahu UNTUNG SEGERA, batalkan. Dapat untung terus.
  • Jika sanggup tanggung RUGI, teruskan sebab kerugian RM235.28 tu cuma 4% sahaja dari modal yang dikeluarkan. Bukan senang nak dapatkan kelulusan loan dari bank. Tapi itu tak jadi masalah sebab agent ASB ni tetap gembira juga bila orang yg batalkan loan ASBF sekarang reapply..boleh makan komisen 2 x.

Duit Anda Masalah Saya!!! 😁

Ps : Andaikata dividen ini terus kekal 5.5% sehingga akhir tempoh pinjaman 30 tahun, tetap masih untung baki teknik rolling dan compounding

Bahaya Takaful Tanpa Penama

 

Dialog yang pasti berlaku jika….

“Encik, saya nak buat tuntutan takaful suami saya. Ini saya bawa semua dokumen termasuk anak-anak saya”.

“Puan ada bawa surat kuasa mentadbir?”

“Err…surat apa tu?…Saya tak pernah dengar. Tak cukup ke dokumen-dokumen yang saya ada ni?”

“Maaf puan…Disebabkan polisi suami puan ini tiada penama, kami perlukan surat kuasa mentadbir. Untuk dapatkan surat kuasa ni, puan perlu merujuk ke Pejabat Pusaka Kecil , atau ARB ataupun Mahkamah Tinggi”

Adik Kakak..Nak dapatkan surat kuasa ni tak susah mana pun. Pengalaman saya sekitar 3 -6 bulan saja. Itupun sebab ada kerjasama ahli keluarga.

Apabila seseorang meninggal tanpa ada wasiat mahupun penama untuk sebarang akaun bank termasuklah KWSP dan takaful, surat kuasa mentadbir diperlukan.

Untuk dapatkan surat ni, perlulah kepada IC dan tandatangang ahli waris. Siapa ahli waris tu?

Waris fardhu tu ialah:
– Pasangan
– Anak lelaki
– Anak perempuan
– Ibu
– Bapa

Ada sebahagian kes yang berlaku ialah bapa mertua tidak mahu beri kerjasama. Mungkin banyak sebab taknak bagi. Akhirnya proses ini tergantung dan lebih malang apabila bapa mertua tadi meinggal dunia pula. si isteri tadi akan bertambah kerja kerana perlu mendapatkan kerjasama waris kepada bapa mertua pula.

Benda simple sahaja. Tapi boleh jadi complicated dan akhirnya tiada siapa pun dapat manfaat.

Justeru…Jika anda sudah ada plan takaful, pastikan bahagian penamaan samada HIBAH atau WASI dilengkapkan.

https://flic.kr/p/2hMJpZf


Jika anda mahu lebih sempurna pengurusannya, boleh melantik syarikat pemegang amanah. Yuran sekitar RMM1400 sahaja dan segala proses pentadbiran pusaka akan diuruskan mereka kelak.

Mana Nak Cari RM50K – Rawatan Kanser ?

❗Sakit barah @ kanser ni ,sapa pun tak jangka. Lagi bertambah simpati, penyakit ni menghinggap tak kira orang. Orang kaya atau orang tak kaya.

❗Kalau orang kaya, tidak keterlaluan saya katakan ada duit untuk biaya rawatan.

❗Tapi kalau terkena pada orang tak kaya..Ujian kepada yang sakit dan yang nak menjaganya.

❗Nak tak nak, kenalah buat persediaan. Persediaan fizikal mahupun dari segi kewangan. Bila cakap pasal kewangan, maksud saya takaful lah.

❗Takaful plak, plan dah macam2. Harga tu kadang2 tak masuk akal. Target pada orang yang berkemampuan bayar riban2. Tak kesian ke kat rakyat bawahan?.

❗Dalam 34juta rakyat Malaysia, T20 yang income 20k sebulan ke atas tu berapa la ramai sangat. Plan perubatan pula boleh tahan carumannya. Itu belum campu manager2 yang suruh ligan kes hibah riban2. Bayar 5 tahun terus katanya nanti boleh dapat duit pulang modal tahun ke 6.

❗Ni yang baki rakyat bawahan? Gaji yang tak sampai 3k sebulan, bercambah macam cendawan. Dimomok dengan ketakutan dan sindiran. Tak amek takaful, tak sayang keluarga katanya.

❗Itulah belanja dapur, itulah belanja wang saku persekolahan. Kalau ambil takaful perubatan, dah macam potong 1/6 dari gaji bulanan. Akhirnya, polisi luput tengah bulan. Agent pula hilang sebab ditamatkan kontrak sebab tak cantik bayaran. Yang senyum manager sebab overriding dan komisen boleh telan bulan2.

❗Tapi janganlah bersedih tuan puan.

❗Disebalik kesempitan, pasti ada jalan tuhan nak bagi ruang.

❗Ni plan takaful khas utk pampasan kematian ( letak penama sbg hibah jadilah hibah plan ) dan penyakit kritikal.

❗Utk 200k pampasan kematian + 100k pampasan sakit kritikal, tak sampai RM40 sebulan.

❗Terus lah daftar..tak perlu agent perantaraan. Saya pun bukan promote sebab nak dapat komisen jualan. Ini mmg produk tanpa agent dan memang nak bantu supaya lebih ramai ada persediaan kewangan.

❗takut nanti tak pandai nak buat tuntutan? Kerja mudah saja..insyaAllah bila dalam kesusahan dan boleh dpt pampasan ribuan, setakt nak ulang alik amek medical report tu xsampai jd penderitaan.

❗Bila ditimpa musibah, mungkin sedara mara ,jiran dan kengkawan boleh hulur bantuan. Tapi sukar nak cukup seperti yang dijangkakan. InsyaAllah plan ni sesuai dah sebab tak menjadi beban.

❗Nak tahu cara daftar? Pergi ke web takaful malaysia. Cari “get takaful myterm quotation “. Kalau tak tahu juga, tinggal komen nanti saya bantu permudahkan.

ps : Yang bercerita tanpa nak apa2 imbuhan balasan.

Inflasi Kos Perubatan 14% Setahun, So What?

Pertumbuhan kos perubatan di Malaysia ialah 14% dan dijangka akan meningkat lagi.

❗Apa maknanya semua ini?

❗Kalau hari ni anak Azman demam dan warded utk 4H3M di hospital swasta ,kos rawatan sekitar RM3000.

❗Tahun depan, kenaikan kos 14% bersamaan dengan RM3420. Fuuhh..apadehal kan tambah RM420 je 😂

❗Itu tahun depan. Kalaulah sekata kenaikannya, berapa agak2 amaun utk 10 tahun akan datang? 2029?

❗14% setahun..10 tahun akan datang, bersamaan RM11,122. 😱 dari 3k naik jadi RM11k. Banyak beza tu.

❓Jadi apa solusinya? Melabur? Kalau pelaburan dengan dividen 7% setahun selama 10 tahun, baru RM5900. Masih xcukup nak kejar inflasi dalam kos perubatan.

✅ Solusinya ialah TAKAFUL PERUBATAN!!! 

Walaupun kenaikan caj tabarru’ ada, tapi masih jauh lebih rendah berbanding kenaikan inflasi kos perubatan.

Jika caruman takaful RM150 sebulan, setahun bersamaan RM1800. 10 tahun, bersamaan RM18k. 20 tahun, RM36k.. 

Kos demam pada masa tu ( jika kenaikan 14% setahun) bersamaan RM41k, hahahahaha…takkan tak demam dalam tempoh 20 tahun…itu baru demam..😅

Ps : biz dalam bidang kesihatan ni mesti ROI tinggi. Hehe