VIDEO : Kenapa Silver ?

Naim fikir ini video yang baik untuk dikongsi bersama. Naim sependapat dengan Robert Kiyosaki. Di dalam video ini, beliau nyatakan kenapa perlu masyarakat menyimpan silver berbanding wang kertas ( fiat money ).

Naim gariskan di sini serba sedikit fakta yang mesti diketahui .

  • Harga silver lebih murah berbanding komoditi lain. 1 oz silver berharga USD$15-USD$17 sahaja.
  • Nisbah silver emas sekarang ialah 1 oz emas = 70 oz silver. Dulu, nisbah nya ialah 1oz emas = 15oz silver.
  • Silver ialah komoditi industri. Digunakan meluas dalam sektor pembuatan berbanding emas.
  • Galian silver akan berkurang dari tahun ke tahun. Sama seperti emas. Kurang nya penawaran akan meningkatkan harga sesuatu barang.
  • Situasi matawang dollar yang tidak stabil. Bila-bila masa boleh mewujudkan kegawatan ekonomi baru.

Secara kesimpulannya, Robert Kiyosaki sangat menyarankan kepada masyarakat untuk memilih silver sebagai 1 lagi pelaburan alternatif. Naim masih ingat salah satu prinsip Robert iaitu, “anda membuat keuntungan bukan pada waktu menjual, tetapi ketika anda membeli aset tersebut “..

Kira-Kira Untuk Menjual Silver Coin di eBay

Alhamdulillah…Terpacul satu lagi idea bernas dalam kepala otak naim ni. Naim fikir nak mula secara kecil-kecilan menjual silver coin di Malaysia. Memang pasaran silver ( perak) kurang memberansangkan di Malaysia. Entah apa sebabnya. Sedangkan silver ni antara metal yang menarik dan diklasifikasikan sebagai barangan komoditi. Jika dizaman khilafah dulu, silver digunakan sebagai matawang dirham yang menyokong pengukuhan sistem ekonomi dalam Islam.

Lagipun, dah lama naim tertarik nak berniaga di eBay. Nampak menarik dan mudah nak diuruskan. Apa yang perlu naim lakukan untuk jadi seorang peniaga silver ? Terutama di eBay. Oh ya, naim mesti fikir lain-lain faktor sebelum terjun tiruk dalam bidang ini. Hurmmm…

  1. Pasaran : lebih baik fokus Malaysia dulu sebab boleh jimat shipping cost. Ini susah kalau melibatkan international delivery.
  2. Persaingan : mesti ada. Tapi apa perlu takut? Hanya orang yang tiada inovasi dan enggan berubah saja yang akan kalah. Naim mesti wujudkan kreativiti untuk menjual silver ni. Hehehe..Dah terfikir tapi tak boleh letak kat sini.
  3. Sumber : Tadi dah periksa. Mahal silver ni kalau beli secara sikit demi sikit. Murah kalau beli banyak. Cuma, murah yang “murah”. Hohoho….Naim list kan sumber-sumber pembekal silver ni :
    1. Sumber 1 : Jual Beli Lelong di eBay
    2. Sumber 2 : Belum ada
    3. Sumber 3 : Belum ada
  4. Kos : Ya [Read more…]